Zawartość składników odżywczych w orzechach włoskich sprawia, że wiele osób decyduje się je spożywać, ponieważ przekonane są one, że dzięki temu będą zdrowe.
Ponadto, pomimo wysokiej kaloryczności ten gatunek orzechów pomaga zredukować nadwagę. Warto w takim razie zdecydować się na systematyczne spożywanie tych orzechów.
Orzechy włoskie a cukrzyca
Badania dowodzą, że orzechy włoskie pozwalają utrzymać optymalny poziom cukru we krwi. Jest to korzystne dla diabetyków, dla których zdrowa dieta to podstawa, aby na co dzień czuć się lepiej. Na pozytywny wpływ orzechów włoskich w jadłospisie cukrzyków wpływa to, iż znajduje się w nich spora kombinacja określanych potocznie jako „superfood”. Są to:
- zdrowe tłuszcze,
- białko,
- błonnik pokarmowy,
- antyoksydanty,
- witaminy.
- cenne dla organizmu pierwiastki.
Orzechy włoskie nie tylko wspomagają leczenie cukrzycy, ale również pomagają u wielu osób zapobiegać chorobie. Mają spore znaczenie, gdy chodzi o tak zwaną glikemię poposiłkową, a więc występujące we krwi stężenie glukozy od razu po spożyciu posiłku. Orzechy pomagają wobec tego załagodzić tak zwane szczyty glikemiczne.
Poza tym, włączenie orzechów włoskich do diety pozwala na stałe obniżenie ładunku glikemicznego. Dotyczy to zwłaszcza tych produktów, w których zawartość węglowodanów jest spora. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają absorpcję glukozy,
a przez to równocześnie hamuje wzrost jej stężenia we krwi. Jedną z bardziej cennych substancji, która znajduje się w orzechach włoskich jest kwas alfa – linolenowy, a więc kwas tłuszczowy wliczający się do grupy kwasów omega – 3. Odpowiada on za zwiększenie insulinowrażliwości, czyli procesu odwrotnego do insulinooporności, która to ciągle towarzyszy cukrzycy. Na dodatek kwas ten ma silne działanie antyoksydacyjne,
poprawiające tempo metabolizmu. To pozwala obniżać poziom glukozy na co dzień oraz zapobiega rozwijaniu się otyłości.
Z występowaniem cukrzycy związane jest także występowanie stresu oksydacyjnego,
a więc braku równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami, co może obniżać ogólną odporność organizmu. To kolejny powód, dla którego warto jeść orzechy włoskie, ponieważ znajduje się w nich sporo przeciwutleniaczy. Są to głównie arginina i tokoferole.
Orzechy włoskie a choroby układu krążenia
Orzechy włoskie w znaczący sposób wpływają na poprawę profilu lipidowego,
lipidogramu zawierającego wskaźniki określające zawartość cholesterolu we krwi.
Dzięki temu można ochronić się przed rozwojem chorób układu krążenia.
Kwas oleinowy, kolejny z kwasów obecnych w orzechach włoskich, skutecznie obniża poziom całkowitego cholesterolu, jak i poziom frakcji cholesterolu LDL,
określanego potocznie jako „zły” cholesterol.
Regularne spożywanie orzechów włoskich – podsumowanie
Orzechy włoskie mają wiele cennych substancji, dzięki którym można poprawić ogólną odporność organizmu. Przede wszystkim, przynosi to wiele korzyści osobom cierpiącym
na cukrzycę. Duża zawartość białka i błonnika pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, w efekcie czego dana osoba nie myśli o podjadaniu. Już 30 gram zjadanych codziennie orzechów włoskich pozwala ochronić organizm przed wieloma schorzeniami.
Obecność orzechów w diecie wpływa korzystnie na organizm i nie ma tutaj znaczenia wiek, waga, czy prowadzony styl życia.