- Home
- Ranking dieta niskie IG
Ranking dieta niskie IG
1 miejsce CATERING
2 miejsce CATERING
Ranking dieta niskie IG
Dieta niskie IG - na czym polega i dla kogo jest?
Dieta niskie IG jest popularna wśród osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z insulinoopornością. Jej główne założenie opiera się na spożywaniu produktów zapobiegających gwałtownym skokom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny to wskaźnik określający tempo wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu konkretnych produktów spożywczych, w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po przyjęciu czystej glukozy. To pozwala oszacować, które są produkty o niskim indeksie glikemicznym, a które powodują nagły skok ilości cukru we krwi.
W związku z tym, przyjęto, że dieta z niskim indeksem glikemicznym polega na spożywaniu produktów nie przyczyniających się do nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. W tej diecie do minimum ograniczone są cukry proste, odznaczające się wysokim IG. Ten typ diety jest tak naprawdę odpowiedni dla każdego, ponieważ jego systematyczne i prawidłowe stosowanie przynosi więcej energii oraz znacząco poprawia samopoczucie. Dieta niskoglikemiczna, czyli dieta niskie ig polecana jest zaś nade wszystko diabetykom, ponieważ pomaga zapobiec podwyższeniu glikemii po spożyciu posiłku. Dodatkowo dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom borykającym się z insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, czy zespołem policystycznych jajników. Jeśli wskazany model odżywiania będzie połączony z odpowiednią aktywnością fizyczną, to można będzie skutecznie załagodzić dolegliwości chorobowe. Kiedy ktoś chce zaś zrzucić zbędne kilogramy w sposób bezpieczny, to dieta z niskim ig również powinna być przez niego wybrana. Regularność posiłków zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi oraz nie dopuszcza do podjadania. A to, że wysokoprzetworzone produkty zostaną wyeliminowane przez produkty z niskim ig sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów.
Ranking dieta niskie IG
Zasady diety niskie ig
Założenia diety o niskim indeksie glikemicznym pokrywają się w dużym stopniu z zasadami piramidy żywieniowej. Taki model odżywiania nie domaga się liczenia kalorii albo rygorystycznego przestrzegania liczby posiłków. Dlatego dieta pudełkowa niskie ig jest bardzo łatwa w zastosowaniu i zalicza się do bezpiecznych. Jest ona źródłem węglowodanów złożonych pomagających zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz błonnika pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Warzywa i owoce należy jeść w postaci surowej, a ponadto dieta o niskim ig wskazuje, iż ryże, makarony i kasze należy spożywać w postaci al dente. Kluczowe w tym sposobie odżywiania jest to, żeby zachować regularność posiłków. W związku z tym catering niskie ig przewiduje jedzenie niewielkich porcji co 2 – 3 godziny, co pozwala organizmowi na bieżąco wykorzystywać energię dostarczaną wraz z pożywieniem. Bardzo istotne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza poprzez picie wody niegazowanej. Można też wypijać herbatki owocowe albo ziołowe. Ostatni posiłek należy zjeść na około 3 godziny przed planowanym snem, aby organizm miał czas na jego strawienie. Jeśli ktoś nie ma czasu na samodzielne opracowanie jadłospisu albo nie jest pewien, czy dobrze wdraża poszczególne produkty, to dieta niski ig catering przygotowana przez ekspertów żywieniowych stanowi dla niego doskonałą alternatywę.
Ranking dieta niskie IG
Produkty dozwolone i zabronione - dieta pudełkowa z niskim ig
Decydując się na catering z niskim indeksem glikemicznym ma się gwarancję spożywania żywności, która zaledwie minimalnie spowoduje wzrost glukozy we krwi. Produkty spożywcze w ramach takiego cateringu jak catering dietetyczny mają wartość od 55 i poniżej.
Są to głównie:
- produkty zbożowe: razowe pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe,
- niektóre warzywa: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, kalafior, brokuły, oliwki, ogórki,
- rośliny strączkowe,
- część owoców: maliny, jabłka, truskawki, jagody, awokado, porzeczki, grejpfrut, morele,
- mięsa,
- ryby,
- jaja,
- owoce morza,
- nabiał,
- oleje,
- orzechy,
- pestki,
- nasiona.
Jeśli stosuje się niski indeks glikemiczny catering to zabronione są:
- biały cukier,
- słodycze i wyroby cukiernicze,
- dżemy i marmolady,
- owoce z puszki,
- słone przekąski,
- fast – foody,
- biały ryż,
- produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, ciasta,
- ziemniaki poddawane obróbce termicznej,
- gotowane: seler, rzepa, marchew, bób i dynia,
- kukurydza i bataty,
- arbuzy, ananasy, melony, morele oraz suszone owoce,
- gotowe dania w słoikach,
- bardzo tłuste mięsa,
- produkty ze składem glukozowo – fruktozowym,
- napoje gazowane słodzone,
- napoje energetyczne.
Ranking dieta niskie IG
Co daje dieta z niskim ig?
Prawidłowo stosowany catering z niskim ig przynosi wiele korzyści zdrowotnych:
- utrzymuje właściwe stężenie glukozy we krwi, zapobiegając niedocukrzeniu lub przecukrzeniu,
- sprawdza się w profilaktyce insulinooporności, cukrzycy oraz chorób metabolicznych,
- zapobiega niedoborom odżywczym w organizmie,
- wspomaga funkcjonowanie organizmu,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- gwarantuje wyższy poziom energii,
- ułatwia odchudzanie.
Ponadto dieta o niskim indeksie glikemicznym catering może obniżyć poziom cholesterolu w surowicy krwi, co ograniczy rozwój chorób sercowo – naczyniowych. Taka dieta pudełkowa jest również wybierana ze względu na to, iż zawiera różnorodne menu, ponieważ catering dietetyczny z niskim ig bazuje na różnych produktach. To sprawia, że organizm jest bogatszy o wiele substancji. To jednocześnie jedno z założeń, które ma dieta z niskim ig catering, co przekonuje do jej stosowania. Sprawdzając zniżki na catering szybko można będzie przekonać się, iż jest to słuszny wybór, również pod względem ekonomicznym. Optymalnie zbilansowana dieta niskoglikemiczna catering szybko przyniesie zauważalne, pozytywne efekty. Przeglądając ranking cateringów należy jedynie wybrać firmę, która będzie najodpowiedniejsza.
Treść opracowana przy współpracy z dietetykiem klinicznym.