- Home
- Ranking dieta niskowęglowodanowa
Ranking dieta niskowęglowodanowa
1 miejsce CATERING
2 miejsce CATERING
Ranking dieta niskowęglowodanowa
Dieta niskowęglowodanowa - co to?
Dieta niskowęglowodanowa, po angielsku określana jako low carb, opiera się na zmniejszeniu spożycia węglowodanów, przy jednoczesnym zwiększeniu podaży białka oraz tłuszczu.
W literaturze znaleźć można kilka wariantów tego sposobu żywienia. Zaliczają się do nich:
- dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów: od około 20 do 50 gramów na dzień albo mniej niż 10% energii z nich pochodzącej, jest to na przykład dieta ketogeniczna;
- dieta o niskiej zawartości węglowodanów: poniżej 26% albo 130 gramów na dzień;
- dieta o umiarkowanej zawartości węglowodanów: pomiędzy 26% a 45% energii z niej pochodzącej.
Węglowodany zaliczają się do jednej z trzech podstawowych grup składników odżywczych. W organizmie człowieka spełniają głównie funkcję energetyczną, ponieważ dostarczają sił do funkcjonowania mózgu oraz do pracy wszystkich mięśni.
Węglowodany dzielą się na:
- proste: szybko trawione i łatwo dostępne źródło energii, które można znaleźć w owocach oraz w produktach z nich powstałych;
- złożone: zbudowane z dłuższych łańcuchów, co sprawia, że są wolniej trawione i dostarczają energii przez dłuższy czas, występują one w produktach zbożowych takich jak mąki, kasze, pieczywo, ryż, makaron, czy płatki śniadaniowe;
- błonnik pokarmowy: jest to frakcja węglowodanów w większości nie strawiona przez organizm ludzki, nie ma ona wartości energetycznej, natomiast normalizuje stężenie glukozy we krwi, ograniczając wchłanianie cholesterolu, usprawnia trawienie, a także wpływa pozytywnie na pracę jelit.
Dlatego osoby, które interesuje dieta niskowęglowodanowa nie muszą obawiać się, że nie będą w odpowiedni sposób odżywione. Jedną z popularniejszych diet z tej kategorii jest dieta low carb, aczkolwiek można też zdecydować się na to, by wybierać pośród innych typów. Jednym ze szczególnie wymagających jest dieta ketogeniczna.
Ranking dieta niskowęglowodanowa
Zasady diety low carb
Dieta niskowęglowodanowa jest dobrą opcją dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe albo u pacjentów zmagających się z padaczką lekooporną oraz zaburzeniami metabolizmu. Stosowanie low carb dieta przyczynia się do obniżenia liczby pojawiających się stanów zapalnych oraz stabilizuje procesy przemiany materii.
Jak już nadmieniono, główną zasadą tejże diety jest ograniczenie węglowodanów w codziennym menu. Spożywając produkty niskowęglowodanowe stosuje się bezpieczny sposób odżywiania, aczkolwiek należy pamiętać o tym, by nie stosować takiej diety zbyt długo. Optymalnie czas ten powinien wynosić od 7 do 21 dni. Dzienna ilość kalorii, jaką powinna mieć dieta nisko węglowodanowa musi mieścić się w przedziale od 1000 do 1300 kalorii. Warto zdecydować się na catering dietetyczny, ponieważ to daje pewność otrzymywania każdego dnia pełnowartościowych, zdrowych i indywidualnie dopasowanych posiłków.
Ranking dieta niskowęglowodanowa
Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Przede wszystkim niskowęglowodanowa dieta opiera się na:
- warzywach liściastych, szparagach, oliwkach, ogórkach, pomidorach, bakłażanach, cukinii, papryce, warzywach kapustnych, rzodkiewce;
- malinach, jeżynach, rabarbarze, awokado;
- wszystkich olejach, oliwie z oliwek, maśle;
- mięsach nieprzetworzonych: drobiu, wołowinie, wieprzowinie, dziczyźnie;
- wszystkich gatunkach ryb i owoców morza;
- serach dojrzewających, serach pleśniowych, śmietanie, jajach;
- orzechach włoskich, orzechach pekan, orzechach brazylijskich, orzechach arachidowych, nasionach chia, pestkach dyni, nasionach słonecznika.
Jeśli tak zostanie dla kogoś skomponowana dieta bezwęglowodanowa, to dana osoba nie musi się przejmować o to, że jakichkolwiek ze zdrowych składników mogłoby zabraknąć w jej codziennym menu. Kiedy ktoś sam nie do końca orientuje się, w jaki sposób ułożyć jadłospis pod tym względem, to sprawdzona dieta pudełkowa z pewnością okaże się dobrym rozwiązaniem.
Ranking dieta niskowęglowodanowa
Dieta niskowęglowodanowa - efekty i zagrożenia
Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że dieta pudełkowa low carb jest o wiele bardziej skuteczna w utracie wagi i redukcji czynników ryzyka sercowo – naczyniowego aniżeli dieta niskotłuszczowa. Obniżenie węglowodanów w diecie zwiększa wydatek energetyczny podczas utrzymywania utraty wagi. Tego typu efekt metaboliczny poprawia skuteczność w leczeniu otyłości, szczególnie w grupie osób u których występuje wysokie wydzielanie insuliny, głównie pod kątem działania krótkoterminowego. W związku z tym, osoby dążące do utraty wagi i chcące zastosować profilaktykę sercowo – naczyniową mogą mieć pewność, że dieta pudełkowa niskowęglowodanowa okaże się dla nich optymalnym sposobem żywienia. Jeśli w takim razie mają zapewnione zniżki na catering, to tym bardziej nie powinny się zastanawiać.
Trzeba natomiast wiedzieć, że poza pozytywnymi efektami stosowanie diety niskowęglowodanowej może być powiązane z niedoborem witamin, zwłaszcza z grupy B i witamin antyoksydacyjnych. Można też narazić się na niedobory składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez oraz flawnoidów. Dlatego na własną rękę nie należy ryzykować, gdy nie ma się doświadczenia w układaniu takiego menu. Wówczas catering dietetyczny low carb okazuje się bardzo dobrym wyjściem. Istnieją też pewne przeciwwskazania do stosowania diety jaką jest catering niskowęglowodanowy, do których zaliczają się: podwyższony cholesterol, miażdżyca, niewydolność nerek oraz choroby wątroby. Warto w takim razie sprawdzić ranking cateringów, żeby mieć pewność, iż na podstawie zdobytych informacji o tym rodzaju diety podejmuje się właściwą decyzję.
Treść powstała przy współpracy z dietetykiem klinicznym.