Magnez to najbardziej pospolity pierwiastek występujący na świecie. To minerał konieczny do rozwoju nie tylko u człowieka, ale też i innych organizmów żywych.
Aktualnie, panujące powszechnie warunki życia oraz metody upraw stosowane w hodowli warzyw i owoców sprawiają, że wielu z nas na co dzień coraz bardziej zmaga się
z niedoborami magnezu. Warto wobec dowiedzieć się, jakie są źródła magnezu,
aby móc wprowadzić na co dzień zdrową dietę – skoncentrowaną na przyjmowaniu optymalnej ilości magnezu
Dlaczego magnez jest tak ważny?
Magnez znajduje się nie tylko w organizmach żywych, ale również w roślinach.
Sam w sobie jest budulcem, a na dodatek bierze udział w licznych procesach metabolicznych, wobec czego funkcjonowanie bez niego jest praktycznie niemożliwe.
W roślinach pierwiastek ten stanowi cenne źródło chlorofilu, w związku z tym, gdy jest to go za mało, to rośliny zwiędną. Nie dochodzi również do procesu fotosyntezy, ponieważ rośliny nie pochłaniają dwutlenku węgla oraz nie produkują tlenu.
Analogicznie, magnez jest bardzo ważnym składnikiem w organizmie ludzkim.
Dlatego nawet już jego niewielkie braki przynoszą zauważalne efekty, a długotrwały niedobór może skończyć się groźnymi powikłaniami. Badania wykazują, że prawie połowa tego powszechnie występującego pierwiastka zmagazynowana jest w kościach, około 25% –
w mięśniach, a reszta ulokowana jest w układzie nerwowym.
Magnez powszechnie występuje w pożywieniu, natomiast intensywne nawożenie gleby potasem oraz stosowane w przemyśle spożywczym konserwanty nie wpływają pozytywnie na dietę bogatą w magnez. Poza czynnikami środowiskowymi na niedobory magnezu wpływają:
- niewłaściwy jadłospis, zawierający sporo tłuszczów,
- używki,
- długotrwale odczuwany stres,
- niektóre środki antykoncepcyjne,
- antybiotykoterapia.
Objawy niedoboru magnezu to:
- drżenie mięśni,
- mrowienie lub drętwienie kończyn,
- wypadanie włosów,
- gorsza kondycja paznokci,
- zwiększona skłonność do próchnicy oraz niekorzystnych zmian w obrębie jamy ustnej,
- rozdrażnienie,
- brak koncentracji,
- problemy ze snem i odpoczynkiem,
- stany lękowe,
- dokuczliwe migreny,
- depresja,
- kołatanie serca,
- nadciśnienie,
- miażdżyca,
- cukrzyca.
Niektóre z tych objawów pojawiają się jako pierwsze i niestety bardzo często są bagatelizowane. Na spory i długotrwały brak magnezu wskazują szczególnie zaburzenia układu nerwowego oraz zaburzenia układu krążenia.
W jakich produktach znajduje się magnez?
Optymalnie skomponowana dieta oraz spożywanie niewielkiej ilości wyrobów przetworzonych są skuteczną ochroną dla organizmu, gdy chodzi o odpowiednie przyjmowanie magnezu. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na magnez u mężczyzn wynosi 400 mg, a u kobiet – 300 mg.
Dlatego warto dowiedzieć się, w jakich produktach znajduje się magnez, by go naturalnie suplementować. Są to:
- pestki dyni,
- nasiona roślin strączkowych,
- warzywa strączkowe,
- orzechy,
- naturalne kakao,
- rośliny zielone,
- banany,
- płatki owsiane,
- otręby pszenne,
- ciemne pieczywo,
- kasza gryczana,
- wołowina i wieprzowina,
- mięso ryb morskich.
Inne produkty, które zawierają w sobie magnez to:
- sól gorzka Epsom,
- wody mineralne pobierane z ujęć, w których stężenie magnezu jest wysokie,
- preparaty witaminowe połączone z witaminą B6.
Produktów, w których znajduje się magnez, jest wiele, wobec czego warto skoncentrować się na tym, aby przede wszystkim zdrowo się odżywiać. To znacząco minimalizuje ryzyko pojawienia się niedoborów magnezu.