Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną przede wszystkim muszą pogodzić się z tym,
iż będą musiały przestać jeść pieczywo, ponieważ znajduje się w nim sporo węglowodanów. Jest to spore wyrzeczenie zwłaszcza dla tych osób, które na co dzień pieczywa jadły dużo. Nie da się zaprzeczyć, że wyeliminowanie tego elementu z diety ketogenicznej sprawia zwykle najwięcej kłopotu. Na szczęście, można samodzielnie przygotować alternatywne pieczywo w domu. Przepis wcale nie jest skomplikowany.
Domowe keto pieczywo
To właśnie w produktach zbożowych takich jak makarony, czy pieczywo znajduje się najwięcej węgli, które trzeba ograniczyć. Można równocześnie w domu zdecydować się
na przygotowanie bułek z wykorzystaniem mąki orzechowej. Najczęściej jest to mąka migdałowa albo mąka kokosowa. Co istotne, smaczne bułki zrobione z mąki kokosowej
nie są trudne do wykonania i zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo czasu.
Takie kajzerki można zjeść nie tylko w domu, ale również w szkole, czy zabrać je ze sobą do pracy.
Składniki, które są potrzebne do wykonania keto bułek z mąki kokosowej to:
- 75 gram mąki kokosowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki babki jajowatej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 75 mililitrów wrzątku,
- ziarna sezamu do posypania.
Do miski należy wsypać suche składniki: mąkę kokosową, siemię lniane, łuski babki jajowatej i sól oraz całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać należy rozpuszczony olej kokosowy i 2 jajka i wszystkie składniki dobrze połączyć. Do uzyskanej masy należy dolać octu jabłkowego i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Kolejny krok to dolanie wody, w trakcie czego cały czas należy mieszać ciasto. Jeśli jest to konieczne, można dodać więcej wody, ponieważ konsystencja powinna być odpowiednia do uformowania bułek. Kulki należy ulepić według uznania i wyłożyć na blasze, na której wcześniej kładziemy papier do pieczenia. Ich wierzch można posypać ziarnami sezamu albo makiem. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec bułki kokosowe przez około pół godziny. W tym czasie powinny się one zarumienić. Po pieczeniu blachę należy wyłożyć z piekarnika
i pozostawić bułki do ostygnięcia. Do tak przygotowanych bułek można dołączyć ulubione dodatki na kanapki i cieszyć się ich pysznym smakiem oraz właściwościami odchudzającymi i korzystnymi dla zdrowia.